A: EEG

Az EEG az agy pillanatnyi állapotáról és annak az idő függvényében történő változásáról azonnali visszajelzést nyújt. Nem elhanyagolható szempont, hogy fájdalmatlan, nem szükséges hozzá altatás. Nagy segítséget nyújt az epilepsziák, anyagcserezavarok, központi idegrendszeri gyulladások, mérgezések és alvászavarok diagnosztikájában.

Gyermekkori EEG vizsgálat-éber EEG

Az asszisztens kollégák apró érzékelőket helyeznek gél, vagy zsíros krémszerű paszta segítségével a hajas fejbőrre. Ezeket gumipánttal rögzítik. Ez azért előnyös, mert mérete a gyermek fejkörfogatához illeszthető. Az elektródák rögzítése a kisebbeknél fekvő helyzetben, a nagyobbaknál széken ülve, tükör segítségével történik. A rögzítés fájdalmatlan, de kisebb gyermekek számára ijesztő lehet, mert a zselét egy fecskendőhöz hasonló eszközzel kell az elektróda illeszkedéséhez betölteni. Általában 19 elektróda kerül fel a gyermek fejére. A felhelyezést követően az elektródákat csatlakoztatjuk az EEG készülékhez. Rövid ellenőrzést követően el is kezdődik a vizsgálat.

A csecsemőket általában nem zavarja a vizsgálat. Ha szükséges nyugtatások céljából  édesanyjuk ölbe is veheti őket és szophatnak is. Nyugtatásra használhatnak cumit vagy teát is. A kisded korosztálynak komoly türelempróba a vizsgálat. Ahhoz, hogy a valós agyi tevékenységet meg tudjuk ítélni, zárt szemmel is szükséges egy rövid időre feküdnie a gyermeknek. Ha ez nem sikerült, akkor megkérjük a szülőt, hogy kezével zárja le a kicsi szemeit. Sokszor előfordul, hogy 1-4 éves életkor között a gyermekek nem hajlandóak lefeküdni az ágyra. Ilyenkor a vizsgáló ágyon ülve játékokkal kötjük le a figyelmüket, és eközben készül el a felvétel. Amennyiben ez így sem sikerül, akkor az édesanya ölébe ültetjük őket.

Nagyobb gyermekeknek pár percig bezárt szemek mellett nyugodtan kell feküdniük, ilyenkor mesélhetnek, énekelhetnek nekik a szülők. Ezt követően a szemek nyitására és ismételt zárására is megkérjük őket.

Majd sor került a hiperventillációs vizsgálatra. Ilyenkor 5 percen át, lehetőség szerint becsukott szemek mellett kell a gyermeknek nyugodtan mélyen be és kilélegeznie. A ritmus vezénylésében segíthetnek a szülők, vagy az asszisztensek.

A vizsgálat zárásaként fotostimulációt végzünk. Ennek kapcsán zárt szemek mellett a szemtől 50-60 cm-re elhelyezett ingerlő készülékből egyre gyorsabb frekvenciával villogtatunk fényt. Ennek kapcsán figyeljük a gyermek reakcióját és az EEG változását.

A hiperventillációs és fotostimulációs vizsgálatok ún. provokációs eljárások, amelyek mellett bizonyos típusú epilepsziás minták, esetleg rohamok is felléphetnek.

Mind a folyamatos beszéd, mind a külső zajok sokszor komolyan nehezítik a vizsgált gyermek és az asszisztensek dolgát is. Az éber EEG vizsgálat az elektródák felszerelésével együtt kb. fél órát vesz igénybe. Ezért a rendelések időpontra dolgoznak. Néha így is előfordul, hogy várakozni kell, mert sürgős esetekben soron kívül vizsgálunk.

Alvásos EEG vizsgálat

Az alvásos EEG vizsgálat kapcsán mozgás műterméktől mentes felvételt tudunk készíteni. Az EEG alvás alatti viselkedése sokszor több támpontot ad a diagnózis felállításához. Kisebb gyermekek esetében a délelőtti vagy a délutáni spontán alvás időszaka alatt készítünk felvételt. A laboratóriumunkban lehetőség van ilyenkor hordozható EEG készülék használatára s ezzel a gyermekek az osztály egy csendesebb részén ágyon alhatnak. Ha ez nem kivihető, babakocsiban is lehetőség van alvásos EEG végzésére, de törekedni kell arra, hogy a mikor a kicsi elaludt, álljanak meg a tologatással, hogy kevesebb műterméket rögzítsünk.

Nagyobb gyermekek esetén, amennyiben az egész éjszakát felölelő alvást kívánjuk vizsgálni, hordozható EEG vizsgálatra, vagy külön kórteremben video EEG vizsgálatra nyílik intézetünkben lehetőség.  Mindkét esetben megkérjük a szülőt, hogy a vizsgálat teljes időtartama alatt legyen együtt gyermekével. Naplót is szükséges vezetnie, mivel ez az értékelő számára támpontot nyújt a leletezésben. Egyes esetekben arra is megkérjük, hogy virrasszon, ezzel segítve az értékelő munkáját.

Video EEG esetén az elektródák hosszabbak, segítve a gyermek szabadabb mozgását. De ilyen esetben is csak a vizsgáló ágyon tudnak a betegek a gyermekek tartózkodni, mivel a felvevő kamera rögzített. A vizsgálat alatt lehetőség nyílik filmek megtekintéséra, társasjátékozásra, olvasásra, így könnyebben telik az idő. A szükségletek elvégzése a kamera terén kívül bilibe vagy szoba WC-be történik.

Amennyiben ritka epilepsziás rohamot kívánunk rögzíteni, akkor a gyermekek szüleikkel több napot kénytelenek eltölteni a video-monitor laboratóriumban.

Sürgősségi helyzetben azonnal megtekintjük a felvételt. A rutin éber és alvásos EEG vizsgálatok kapcsán vagy aznap, vagy másnapra készülünk el a lelettel. A hosszabb EEG vizsgálatok értékelése egy hetet is igénybe vehet.

Tanácsok, tippek

  • Szülő folyamatos jelenlétére számítunk minden EEG felvétel készítése során.
  • Szülő a saját epilepsziabetegségét kérjük, jelezze szakápolóinknak, kezelőorvosnak!
  • Azt ajánljuk, hogy a vizsgálatra ne frissen mosott hajjal érkezzenek. A két-három napja megmosott haj esetében kevésbé mozdulnak el az érzékelők.
  • A mobiltelefonok használta zavarhatja az EEG készülék működését és néha az epilepsziás izgalomi aktivitáshoz megtévesztően hasonló műterméket okozhatnak a felvételeken. A nem lenémított készülékek a gyermeket alvásból felriaszthatják. Ezért kérjük, hogy a vizsgálatok alatt kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!
  • A hordozható EEG készülék regisztrációjához 2 db extra tartós AA-s elem szükségeltetik, ezt kérjük a vizsgálathoz magukkal hozni!
  • a hordozható és video EEG rögzítéséhez alkalmazott zselé sűrűbb, a leszereléshez javasoljuk, hogy törölközőt hozzanak  magukkal, esetleges hajmosáshoz.
  • a rutin éber EEG során használt kontaktzselé kevéssé tapadós állagú, ilyenkor nedves törlőkendő elégnek bizonyul a haj megtisztításához.

B: EMG-ENG