Fontos tudni, hogy az idegrendszer működésének zavarai nyomán gyakran kialakulhat mentális -, pszichés- és viselkedésbeli probléma egyaránt.

Az alábbi esetekben válhat szükségessé pszichológus bevonása:

Fejlődéspszichológiai állapotfelmérés: Ez egy összetett vizsgálati folyamat, mely magában foglalja a gyermek eddigi élettörténetét, születési és fejlődési anamnézisét, az aktuális állapotának (kognitív, nyelvi-kommunikációs, valamint motoros képességeit, szociális kapcsolódási készségeit) megismerését, valamint javaslattétel születik a további vizsgálatok, fejlesztések tekintetében.

A megismerő (kognitív) funkciók vizsgálata: Bizonyos neurológiai betegségek esetén indokolt lehet a gyermek ilyen irányú tesztelése standard vizsgálóeljárásokkal, különösen ha az érintett egyén is megéli a teljesítménybeli romlást, vagy például a környezet (szülők, pedagógusok) jeleznek problémát, változást.

Szervi vagy nem szervi eredetű betegségek elkülönítése: A gyermekeknél megjelenő testi panaszok hátterében nem minden esetben konkrét betegség, hanem lelki, pszichés tényezők is állhatnak. Ez esetben is szükségszerű a szervi betegség kizárása, ugyanakkor igyekszünk a holisztikus szemléletet előtérbe helyezni. A részletes és pontos szervi kivizsgálás mellett, illetve azt követve elkezdődik a gyermek és a szülő pszichoedukatív jellegű megközelítése, azaz a panaszok lelki eredetét felvetjük, ráhangolva őket a pszichológiai színtéren történő beavatkozásra.

Krónikus beteg gyermekek és családjaik segítése: Azon gyermekek családtagjai szülők és testvérek is,  akik krónikus betegségben érintettek természetes, hogy egy idő után mindannyian a családból megterhelődnek nemcsak testileg, lelkileg is. Ebben a folyamatban a célkitűzés a gyermek és a család érzelmi megtámogatása, a szorongáscsökkentés, a félelmekkel való megküzdés, a betegséggel együtt járó megváltozott élethelyzet befogadása, a mindennapok élhetőbbé tétele szerepel az egyéni igényekhez, képességekhez igazítva.

Neuropszichológiai vizsgálat és terápia: A neuropszichológus olyan szakember, aki az agy működésének és a viselkedés összefüggéseinek mélyebb megértésével foglalkozik, nagy hangsúlyt fektetve a gyermekkori fejlődés sajátosságaira. A neuropszichológiai vizsgálat célja az idegrendszer sérülése vagy krónikusan fennálló állapota, illetve fejlődési zavara által érintett kognitív területek és erősségek feltárása, valamint a terápia megtervezése. A beavatkozások fókuszában az életminőség javítása áll a család támogatásán keresztül, társ szakmák bevonásával.